V rámci slavnostního galavečera osmnáctého ročníku projektu České hlavičky bylo v prostorách brněnského Sono Centra uděleno šest cen nadaným a talentovaným žákům středních škol. Měl jsem tu čest předat jednu z cen Vítu Perknerovi. Je skvělé vidět, kolik mladých lidí, kteří již dnes ví, že se stanou vědci a pomohou svůj obor zase posunout dál, máme.

Vít Perkner, žák Střední Scioškoly Žižkov, Praha, byl oceněn za svoji práci s tématem zkoumání podobnosti dvou různých modelů gravitačního pole Měsíce a následné vyvození modelu hustoty měsíční kůry.

Bylo mi velkou ctí mu předat cenu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která se uděluje za experimentální či teoretické práce, studie a projekty v oblasti fyziky nebo matematiky s
přesahem k možným aplikacím.

Vítek mi svůj výzkum představil, ale jeho znalosti vesmíru již dnes v mnohém překračují ty moje. Přeji mu, aby ho všechno co dělá, pořád tak bavilo!

Projekt České hlavičky je ucelený program zaměřený na podporu nadaných studentů v technických a přírodovědných oborech, na zvýšení zájmu mladých lidí o studium těchto oborů na středních a vysokých školách a rozvíjení zájmu o tyto obory, případně i o vědeckou kariéru. Je zaměřen na středoškolskou mládež.

České hlavičky jsou odvozeny od mateřského projektu Česká hlava, jehož cílem je mimo jiné popularizovat vědu v České republice a zvyšovat společenskou prestiž vědeckých a technických pracovníků. Je završen pravidelným udělováním Národní ceny vlády Česká hlava a dalšími cenami z oblasti vědy a techniky. První ročník byl realizován již v roce 2007.

Více zde.